Wijgiteklaproosverpleegkundige?

Vaak zeg ik tegen bekenden die mij vragen hoe ons leven als gîte eigenaren bevalt dat wij een totaal ander leven hebben. Echter, heeft mijn lieve ex-collega Maarten heeft mij laten inzien dat het tegendeel waar is. Hij was bij ons in een van de gîtes en op een avond waren wij aan het praten. Ik was aan het klagen over het feit dat het iedere keer weer schoon moeten maken van de gîtes bij 30 graden soms best vervelend was. Hierop reageerde hij heel laconiek met de constatering dat dit ongetwijfeld vroeger in de wijkverpleging ook speelde. Het geheel moeten douchen van soms zeer zwaarlijvige cliënten in een veel te kleine douche in de zomer bij 30 graden rekening houdend met alle verborgen kiertjes en spleetjes was toch ook niet altijd het toppunt van werkgeluk. Zeker als je daarna nog eens steunkousen over de door het douchen stroeve benen moest aansjorren met ook nog eens een enorme tijdsdruk.  Maarten had helemaal gelijk, iedere baan heeft leuke en minder leuke aspecten.
Vanaf dat moment ben ik steeds meer de vergelijking gaan treffen tussen beide banen.

In de basiszorg in de wijkverpleging zijn een aantal zaken erg belangrijk:

A- hygiëne, uiterlijke verzorging
B- gezond eten en voldoende drinken
C- voorkomen van obstipatie of diarree
D- psychosociale zorg

A- als gîte eigenaar is het belangrijk dat de gîtes schoon zijn, te vergelijken met de dagelijkse wasbeurt van een client in de wijk. Soms wat intensiever de vloeren dweilen of de ramen zemen, vergelijkbaar met de wekelijkse douchebeurt/haren wassen van een client. Doucheputjes en wastafels ontharen te vergelijken met het scheren van de mannelijke cliënten of het en epileren van de bovenlip of onderkinnen van vrouwelijke cliënten. Het bijtippen met verf van krasjes in keukenkastjes of de luiken van de gîtes vergelijkbaar met het opmaken van de oogluikjes van cliënten.  

B- de tuin van onze gîtes moet regelmatig bij gemest worden en dagelijks bij droogte moet extra gesproeid worden. Bij mijn cliënten in de wijk  was het heel belangrijk dat ze dagelijks voldoende voedingstoffen binnen kregen en genoeg dronken vooral bij extreme warmte was extra drinken een aandachtspunt.

C- de toiletten van de gîtes kunnen makkelijk verstopt raken, wij maken iedereen hier op attent maar toch raakt er soms een toilet verstopt. Wij ontstoppen deze dan met allerlei manoeuvres vergelijkbaar met het toedienen van een microlax bij cliënten die obstipatie hebben. Soms moeten wij onze vriend van het ontstopbedrijf bellen. Hij komt dan met zijn vrachtwagen met slangen en hoge drukspuit om de boel op te lossen, vergelijkbaar met een hoog opgaand klysma bij cliënten met flinke obstipatie. Lekkages zijn ook regelmatig op te lossen problemen voor gîte eigenaren. Dakgoten kunnen overlopen, wastafel sifons kunnen verstopt zitten met allerlei lekkages als gevolg.  Om maar weer een vergelijking te maken met cliënten uit te wijk…. incontinentie onder controle krijgen is orde van de dag.

D- sommige huurders van de gîtes hebben veel behoefte om hun problemen met ons te bespreken. Anderen willen het liefst alleen gelaten worden. De behoefte aan informatie over de omgeving is ook heel verschillend. Sommigen weten het allemaal al en anderen vragen juist heel veel en willen graag dat wij met voorstellen komen wat te doen in de omgeving. Voor ons de kunst om uit te vinden wie wat wil en ons daar aan te schikken. In de wijk maakten wij een wijkscan met alles wat er te doen was in de omgeving. Het was het ook de kunst om dit uit te vinden wie waar behoefte aan had. Sommige cliënten hadden veel voorlichting nodig anderen juist niet. Sommigen cliënten waren graag alleen en hadden geen behoefte aan welzijnsactiviteiten anderen waren juist eenzaam en wilden graag hulp bij activiteiten begeleiding.

Bovenstaande punten zijn een paar voorbeelden van vergelijkingen die ik in gedachten trek.
Het weerlegt het feit dat ik steeds zeg dat wij een totaal ander leven hebben op een komische manier in mijn hoofd. Dan heb ik het niet eens over het beroepsgeheim…..

Feit blijft wel dat ik het fijn vind om in de wintermaanden af en toe in de wijkverpleging te werken in de Nederland.

Soort van bijscholing!

Graag nemen we je mee in ons nieuwe, zonnige avontuur. In verschillende blogs zullen we meer vertellen over ons, de B&B, activiteiten in de omgeving en andere leuke tips voor een geweldige vakantie in de Dordogne.

Met zonnige groet,

Laura en Laurent